tisdag 29 januari 2019

Gymnasiearbeten

Mina - Bistånd i Bukoba

Mitt gymnasiearbete handlar om bistånd och dess eventuella konsekvenser som följer med bistånd. I mitt arbete vill jag försöka kartlägga biståndsgivare i området som är relevanta för befolkningens verksamhet. För att sedan möjligtvis gå på djupet med en eller två organisationer och intervjua dem om deras verksamhet och ändamålen bakom deras bistånd. Ytterligare är det mitt mål att intervju invånare, bland annat skolungdomarna på Hekima för att få en bättre förståelse för vad deras uppfattning hur de förhåller sig till bistånd. Min analys kommer att baseras på hållbarheten av biståndet i området, såväl ekonomiskt som socialt. Tanken är även att föra en diskussion utifrån beroendeteorin.


Mitt gymnasiearbete - Tilde

Mitt gymnasiearbete går ut på att undersöka synen på abort i regionen, tillgången på information om det, förekomsten av illegala aborter och hur det påverkar kvinnors hälsa kopplat till hållbar utveckling. Detta är ett ämne jag mycket intresserad av och är nyfiken på hur de ser ut i andra delar av världen där rätten och möjligheten till säkra och legala aborter kanske inte är en lika stor självklarhet som här i Sverige. 
     Mitt arbete kommer till stor del baseras på intervjuer och enkäter som jag samlar i Tanzania, så nu handlar det mycket om att samla bakgrundsinformation och förberedelse inför intervjuerna. Kort sagt är jag väldigt peppad på resan och nyfiken på det jag ska skriva om!

Gymnasiearbeten

Linus - mitt gymnasiearbete

Mitt gymnasiearbete utgår från frågeställningen: “Kan man på ett enkelt sätt utvinna rent, bakteriefritt, dricksvatten med hjälp av PET-flaskor och solljus?”, samt hur vattenförsörjning och vattenkvalitén ser ut i Tanzania och Kageraregionen.
     Projektet kommer utgå ifrån att använda enkla medel som PET-flaskor och solljus. Flaskorna hittas vanligen på soptippar och min hypotes är att de istället skulle kunna återanvändas för vattenrening. Solens UV-strålar är redan så energirika att de skulle kunna ta död på de flesta bakterier utan någon tillsättning av kemikalier. Bakteriernas DNA blir därmed deformerat vilket resulterar i att de inte kan föröka sig.
     En ytterligare metod för att behandla dricksvatten mot mikrober är att använda sig av ozon. Ozon är bra på så sätt att det är mycket reaktivt och giftigt och kan bara genereras på plats, det blir alltså inga farliga transporter. Ozon används flitigt i akvarier vilket har gjort underhåll mycket enklare. Jag skulle vilja bygga ihop en solcellsdriven ozongenerator som skulle fungera som ett hållbart alternativ för vattenrening i större volymer.
     Projektet skulle på ett enkelt och billigt sätt se till att fler människor håller sig friska genom bättre hygien med tillgång till rent vatten. Fler barn skulle då kunna ta sig till sina skolor istället för att vara sjuka. Om reningsmetoden visar sig vara bra, skulle dessutom färre kvinnor och barn behöva gå långa sträckor för att komma till en brunn med rent dricksvatten. Följaktligen skulle fler barn kunna gå i skolan istället. Idag väljer många att koka vatten med ved eller träkol som varken är hållbart ur ett hälsoperspektiv eller ett miljö/ekologi-perspektiv.




Gymnasiearbetet - Lovisa

Hej hallå!! Här kommer lite “kul” fakta att bita i...

Fast att uppskattningsvis en fjärdedel av världens befolkning har mens, är ämnet något av det mest tabubelagda och skamfyllda på jorden. Förutom den stigmatisering som idag omfattar tjejers menstruation och den psykiska påfrestning dessa dagar kan innebär, leder missgynnande förutsättningarna för kvinnor att ha mens även till förödande fysiska konsekvenser. Ungefär 88% av alla som har mens har inte möjligheten, av exempelvis ekonomiska själv, att använda kommersiella mensskydd. Något vi här i Sverige ser som en självklarhet. Istället tas andra metoder vid och man använder gräs, strumpor, ull, gasbindor, tygtrasor, papper och ibland strumpor för att absorbera blodet. Dessa typer av “mensskydd” leder inte sällan till underlivs- och svampinfektioner.

     Min projektidé är att jag vill genomföra en jämförande studie angående förhållandena kring unga kvinnors menstruation mellan Sverige och Tanzania, och dess konsekvenser på individen. Detta med fokus på relaterade sjukdomar, utbildning, påverkan på kvinnors framtid, men även hur missgynnande förutsättningar drabbar samhället.
     Syftet med mitt gymnasiearbete är att belysa vilka förutsättningar ungdomar och kvinnor i Sverige och Tanzania har för att kunna ta hand om sina kroppar under menstruation. Målsättningen är att slutligen ha samlat in tillräckligt med uppgifter för att kunna göra en jämförande analys mellan Sverige och Tanzania. I detta sammanställande vill jag diskutera likheter och skillnader mellan länderna för att sedan uppmärksamma exempel på förbättringar och eventuella lösningar som kan bidra till en hållbar utveckling.
     Detta är alltså vad jag mitt gymnasiearbete kommer att handla om och vad har tänkt att undersöka. Dock med reservation för potentiella ändringar då arbetet ser ut att eventuellt blir lite för omfattande för att endast kunna behandlas i form av ett gymnasiearbete. Ses snart igen!!
   
Kram Lovisa :)) !!




Reflektion av Mina